Cookies på Nordic Sugars hjemmesider
Vi bruger på vores hjemmesider cookies til at indsamle statistiske oplysninger for at optimere brugen af vores hjemmeside. Når du bevæger dig videre ind på vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om vores cookie-politik og vejledning i, hvordan du sletter cookies.
Acceptér cookies
  
Du er her:

Sukker - en sød hilsen fra naturen

Sukker findes i alle planter. Sukker skabes af sol, vand og kuldioxid i den såkaldte fotosyntese. Det er solen, der er drivkraften, og derfor kan man sige, at sukker er en form for lagret solenergi.

Der er to planter, som indeholder mere sukker end alle andre: Sukkerrør og sukkerroer. De er samtidig de eneste planter, der egner sig til at udvinde sukker af.

Langt størstedelen af det sukker, som fremstilles i Nordzucker-koncernen, udvindes af sukkerroer. Roen er en rod med grønne blade. Den vokser direkte i jorden, hvor den optager vand og vigtige næringsstoffer. Det er i de grønne blade, at fotosyntesen sker, og hvorved der altså dannes sukker i selve roden eller roen. Sukkeret i roerne er sakkarose, den samme type sukker som udvindes af sukkerrør. Sukkerroen består hovedsageligt af vand (75%) og sukker (17-19%), men indeholder også en række mineraler, aminosyrer, polyphenoler og vitaminer m.m. 

Fra roe til krystal

De sukkerroer, vi anvender i produktionen, er dyrket i umiddelbar nærhed af vores sukkerfabrikker. Nordzucker har et tæt samarbejde med de landmænd, der dyrker roerne, om at sikre en høj kvalitet og en sikker og bæredygtig dyrkning. Læs mere...

Når landmanden har høstet roerne, leveres de til sukkerfabrikken, hvor sukkeret udvindes. Roerne vaskes, snittes og hældes i varmt vand. Det varme vand åbner roens celler, hvor sukkeret findes, og sukkeret strømmer ud i vandet. Herved opnås en sukkersaft, som renses for blandt andet jordpartikler og bakterier ved først at tilsætte læsket kalk og derefter kulsyre. Til sidst filtreres den herved udfældede kalk (kridt) fra. Den læskede kalk og kulsyren fremstiller sukkerfabrikken selv ved at opvarme kalksten.

Den rensede sukkersaft koges i store beholdere, så den inddampes til en høj sukkerkoncentration. Tilsætning af en lille smule flormelis får sukkeret til at krystallisere ud af saften. Sukkerkrystallerne, der er omgivet af den saft, de er krystalliseret fra, hældes i centrifuger, hvor et net holder krystallerne tilbage, mens saften slynges af krystallerne. Resultatet er det velkendte hvide strøsukker, der efter tørrring er klar til at sætte smag på forbrugernes dag.

Få et indblik i vores sukkerproduktion her. 

Vidste du at:

Det tager 12 timer at udvinde sukkeret af en sukkerroe 

Der bliver 30 sukkerknalder af en sukkerroe

Sukker er fra naturen kridhvidt

Brunt rørsukker får sin farve fra et lille lag af rørsukkersaft, som sidder uden på sukkerkrystallen

Vi producerer mere end 250 forskellige sukkerprodukter

Nordzucker oparbejder ca. 18 mio. tons sukkerroer om året

 

Forbruget af sukker har ligget stort set stabilt siden 1960’erne i de nordiske lande