Du er her:

Mindre sukker, men samme indhold af kalorier

Forbrugerne forstår ikke altid, hvad ”reduceret sukkerindhold” betyder, viser britisk undersøgelse.

Hvert år markedsføres omkring 7.000 nye fødevarer og drikkevarer som sukkerfri eller med lavt/reduceret indhold af sukker.  Men forbrugerne mangler en klar forståelse af begrebet ’reduceret sukkerindhold’. Det fleste har en klar forventning om, at når de køber en fødevare med eksempelvis en tredjedel mindre sukker, så er indholdet af kalorier også markant mindre. Men sådan forholder det sig ikke altid. 

”Cornflakes med sukker indeholder 371 kcal pr. 100 gram. Den sukkerreducerede variant, der er mærket med ’1/3 mindre sukker’, indeholder 369 kcal pr. 100 g. Det kommer muligvis som et chok for dem, der tror, at et reduceret sukkerindhold automatisk nedsætter antallet af kalorier”, siger Dr. Paul Berryman. Han er chef for det britiske institut Leatherhead Food Research, der udfører videnskabelig forskning for fødevareindustrien. 

Det er kompliceret

Leatherhead Food Research har gennemført flere projekter, hvor sammensætningen af ingredienser er ændret for at reducere indholdet af fedt, salt, sukker eller tilsætningsstoffer. Men produktet skal smage mindst lige så godt som den oprindelige udgave. Ellers sælger varen ikke.

”Det er ikke nogen nem opgave”, fastslår Paul Berryman.  ”Når man fjerner salt, sukker eller fedt fra en fødevare, ændrer man varen radikalt. Det afgørende spørgsmål er, hvad man erstatter det med. I sodavand kan man erstatte sukker med et højintensivt sødemiddel og tilsætte mere vand. Men hvad erstatter man sukker med i for eksempel kage eller morgenmadsprodukter? Vand dur ikke! Ofte erstattes sukker af en anden type kulhydrat – typisk stivelse – og så ændres kalorieindholdet ikke.”

Sukker har mange funktioner

Sukker har flere funktioner som fødevareingrediens: sødme, fremhæver smagen, dæmper bitterhed og syre, konsistens og fylde, forbedrer mundfornemmelsen, gæring og naturligt konserverende. Sukkeret kan erstattes med intensive sødemidler eller med bulk-sødemidler (sukkerarter, sukkeralkoholer og fyldstoffer). 

De fleste bulk-sødemidler indeholder lige så mange kalorier som almindeligt sukker, men søder mindre. Altså er det svært at matche sukkers sødme ved hjælp af erstatninger. De har forskellige smagsprofiler og giver forskellig konsistens og forskellige mundfornemmelser. 

Forvirrede forbrugere
Ifølge Paul Berryman er det afgørende, at forbrugerne forstår, hvad de køber, når de vælger en fødevare med mindre sukker. Men her viser forbrugerundersøgelser, som Leatherhead Food Research har foretaget for British Sugar, at de er forvirrede over anprisningerne om lavere sukkerindhold. Hvis der står ”1/3 mindre sukker” på en fødevare, så forventer forbrugerne, ifølge undersøgelsen, at kalorieindholdet er tilsvarende mindre. 

”Forbrugerne er overraskede (og i visse tilfælde vrede) over, at en reduktion af sukkerindholdet ikke nødvendigvis er lig med et lavere kalorieindhold! Deltagerne i fokusgrupperne følte sig ført bag lyset af anprisninger om reduceret sukkerindhold, hvor reduktionen ikke medførte en signifikant reduktion i kalorieindholdet”, noterer Paul Berryman. 

Sukker har fordele
Paul Berryman konkluderer, at reduktion af sukkerindholdet er en kompleks udfordring og medfører produktspecifikke udfordringer og løsninger. Han oplister sukkers mange fordele: Det har en ren, sød smag, dæmper bitterhed og syrlighed, forbedrer konsistensen, tilfører energi og fungerer som naturlig konservering. Sukkeralkoholer – eksempelvis sorbitol – kan forårsage fordøjelsesproblemer og kan derfor ikke indtages i samme mængde som sukker. Og højintensive sødemidler kan give en eftersmag. Derudover er der altså flere eksempler på, at en reduktion af sukkerindholdet ikke automatisk fører til en reduktion af kalorieindholdet – en kendsgerning som forbrugerne har meget svært ved at tro på, noterer Paul Berryman.

Læs hele Paul Berryman's artikel her