Du er her:

Sukkerproduktion

Fra roe til krystal

De sukkerroer, vi anvender i produktionen, er dyrket i umiddelbar nærhed af vores sukkerfabrikker. Nordzucker har et tæt samarbejde med de landmænd, der dyrker roerne, om at sikre en høj kvalitet og en sikker og bæredygtig dyrkning. Læs mere...

Når landmanden har høstet roerne, leveres de til sukkerfabrikken, hvor sukkeret udvindes. Roerne vaskes, snittes og hældes i varmt vand. Det varme vand åbner roens celler, hvor sukkeret findes, og sukkeret strømmer ud i vandet. Herved opnås en sukkersaft, som renses for blandt andet jordpartikler og bakterier ved først at tilsætte læsket kalk og derefter kulsyre. Til sidst filtreres den herved udfældede kalk (kridt) fra. Den læskede kalk og kulsyren fremstiller sukkerfabrikken selv ved at opvarme kalksten.

Den rensede sukkersaft koges i store beholdere, så den inddampes til en høj sukkerkoncentration. Tilsætning af en lille smule flormelis får sukkeret til at krystallisere ud af saften. Sukkerkrystallerne, der er omgivet af den saft, de er krystalliseret fra, hældes i centrifuger, hvor et net holder krystallerne tilbage, mens saften slynges af krystallerne. Resultatet er det velkendte hvide strøsukker, der efter tørrring er klar til at sætte smag på forbrugernes dag.

Få et indblik i vores sukkerproduktion her