Du er her:

Betyder 'lavt sukkerindhold' færre kalorier?

"Lavt sukkerindhold" eller lignende udtryk betyder ikke nødvendigvis færre kalorier. Derfor er det vigtigt at se på varedeklarationerne og det samlede energiindhold pr. 100 g eller ml.

Gennem de senere år er mange produkter blevet markedsført med anprisninger som ’lavt sukkerindhold’ og ’ikke tilsat sukker’. En nylig forbrugerundersøgelse viste, at forbrugerne forbinder ’reduceret sukkerindhold’ med mindre energiindhold pr. 100 g. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Årsagen er, at sukkerets volumen skal erstattes med andre næringsstoffer, som er mindst lige så energigivende som sukker (anden type kulhydrat, protein eller fedt). Det medfører, at varens energiindhold pr. 100 g enten er stort set uforandret – eller i nogle tilfælde er højere. Energiindholdet reduceres kun, hvis sukkeret helt eller delvist erstattes med vand i flydende fødevarer. I faste produkter, vil sukkeret blive erstattet af andre energigivende næringsstoffer, som enten har samme eller højere energiindhold pr. g.

Derfor er det ikke alene energien fra tilsat sukker, som man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil fastholde sin vægt eller tabe sig. Det er vigtigt at se på varedeklarationerne og sammenligne fødevarernes samlede energiindhold pr. 100 g.

Et eksempel er morgenmadsprodukter, hvor der ofte sættes fokus på sukkerindholdet. Men som det fremgår af tabellen, betyder lavere sukkerindhold ikke færre kalorier.